Pyłek kwiatowy jest produktem pszczelim zbieranym przez pszczoły z kwiatów roślin. Dla pszczół stanowi niezbędny do życia i właściwego rozwoju pokarm. Jest podstawowym źródłem białka i witamin. Zawiera również inne substancje odżywcze i aktywne biologicznie, enzymy, hormony, nienasycone kwasy tłuszczowe .
Najważniejsze to;
- witaminy; A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, kwas patentowy, biotyna
- biopierwiastki; wapń, fosfor, magnez, sód, potas,żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne;
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
- enzymy pszczele.
Pyłek wykazuje działanie antybakteryjne, odtruwające, odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi, zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia układ odpornościowy. Podnosi sprawność fizyczną.
Pyłek kwiatowy stosuje się w przypadkach:
- wyczerpania fizycznego i psychicznego
- wzmożonego wysiłku (sport, ciężka praca);
- obniżonej odporności;
- anemii;
- miażdżycy;
- cukrzycy;
- stany zapalne i przerost gruczołu krokowego;
- nadmierne wypadanie włosów;
- choroby wątroby (zatrucia);
- w stanach niedoborów pokarmowych.
W profilaktyce, w stanach obniżonej odporności kurację pyłkową najlepiej przeprowadzać wiosną i jesienią 2-3 razy w ciągu roku przez okres jednego miesiąca. W celu zwiększenia przyswajalności pyłek należy namoczyć w przegotowanej letniej wodzie przez około 2 godz.T
Dawkowanie; Dzieci 3-5 lat- 5 g dziennie, 6-12 lat 10 g pyłku, powyżej 12 lat i dorośli 20 g dziennie.
Łyżeczka pyłku to około 5 g. Powyższe ilości należy spożywać najlepiej w trakcie posiłku.
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.