Pierzga 

Powstaje w komórkach plastra pszczelego ze zmagazynowanego tam przez pszczoły pyłku kwiatowego. Zachodzące w komórkach procesy fermentacji mlekowej pyłku, wywoływanej przez  pałeczki Lactobacillus sprawiają, że w tej postaci staje się on łatwiej przyswajalny. W trakcie fermentacji białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów. Wzrasta zawartość cukrów prostych, powstają także znaczne ilości kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt zabezpieczony jest przed zepsuciem.

 

Skład:

Bardzo zbliżony do składu pyłku. Różnice widoczne są jedynie w ilości poszczególnych związków. I tak pierzga zawiera mniej białka o ok. 12%, tłuszczu o 66%. Wzrasta natomiast ilość cukrów o 66% i innych składników o ok. 23%. Ilość kwasu mlekowego wynosi ok. 3.1%.

Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D,K, H.

Makroelementy: P, S, CL, K, Ca, Na,

Mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si

Enzymy: inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, laktaza i in.

 

Pierzga podobnie jak pyłek posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i odtruwające. Szczególnie polecana jest w leczeniu stanów chorobowych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, zmęczenia, w chorobach układu nerwowego. Bardzo dobre efekty daje stosowanie pierzgi przy schorzeniach wieku starczego, łuszczycy oraz zaburzeniach wzroku. Jest skuteczna w walce z przerostem gruczołu krokowego. Systematyczne zażywanie zapobiega lub łagodzi skutki choroby. W mieszaninie z miodem wykazuje istotnie większą skuteczność ze względu na enzymatyczną aktywność miodu pszczelego.

 

Dawkowanie:

 

Systematycznie po 2 łyżeczki dziennie, rano po śniadaniu i wieczorem przed kolacją. Przy przedawkowaniu może działać lekko rozwalniająco.

 

 

Strona www stworzona w kreatorze WebWave.