Miód

Strona www stworzona w kreatorze WebWave.

WŁAŚCIWOŚCI MIODU

Miód rzepakowy

Miód mniszkowy

Miód akacjowy

Miód wielokwiatowy

Miód leśny

Miód spadziowy

Miód lipowy

Miód gryczany

Miód nawłociowy

Miód jest to produkt wytworzony przez pszczoły miodne z nektaru kwiatowego lub spadzi. Nektar powstaje w specjalnych narządach roślin zwanych nektarnikami. Jest to roztwór cukrów, aminokwasów i niewielkiej ilości innych związków, zazwyczaj olejkowych. Spadź z kolei jest sokiem roślinnym przetworzonym przez mszyce. Miód w zależności od odmiany różni się barwą, smakiem, aromatem, konsystencją, kwasowością a nawet ciężarem właściwym. Skład jakościowy miodu jest zróżnicowany. Zależy on przede wszystkim od gatunku rośliny, z której pszczoły zbierają nektar lub spadź. W różnych typach i odmianach miodu wykryto ponad 300 składników należących do różnych grup chemicznych. Dlatego warto słodzić miodem.